maanantai 31. maaliskuuta 2014

Miten ymmärtää astrologiaa?



Valitsin ensin kuvan. Sitten vasta puran ajatuksiani. Tuon kuvan olen maalannut joskus haavan lehtien innoittamana. Ne ovat samalla niin kovia ja samalla niin herkkiä. Ne soivat tuulessa tuulen käskystä. Ja ne ottavat vastaan niin kylmän, kuuman kuin sateenkin puolustautumatta, suojaamatta. Tykkään tuosta taulustani ja sen syvästä viestistä. Annoin jossakin näyttelyssä sille nimeksi 'Vastaanottaminen'. Lehden toinen puoli, pehmeämpi enemmänkin sitten säilöö sitä yhteyttämistä mikä lehtivihreässä tapahtuu auringon kautta.

Nyt mietin, miten ymmärtää, miten vastaanottaa ja antaa astrologiaa. Tuolla joissakin astrologian blogeissa käytiin samankaltaista pohdiskelua ja aina sitä käydään. Ihmettelemästä päästyään. Silloin tällöin tulee esiin jokin näkökulma astrologian ymmärtämisen haasteesta, sen vastaanottamisesta.

Olen sen verran opiskellut tiedeyhteisössä, että opin kritisoimaan niin kutsuttuja 'itsestäänselvyyksiä'. Yksi sellainen on se, että olisi olemassa subjektiivinen ja objektiivinen tieto. Kuka pystyy sen rajan osoittamaan? En luota tiedon objektiivisuuteen, en johonkin puhtaasti 'oikeaan', olkoon se sitten vaikka kuinka tiedemaailmassa todistettu. Uskon enemmän subjektiivisen tiedon totuuteen. Ja sen subjektiivisen tiedon kautta löytyy aina objektiivista tietoa, ainakin eri yhteisöjen kulttuurin, eri opittujen käytäntöjen ja kokemusten kautta ja eri kirjoitetun teorioiden pohjalta. Yksilö ei koskaan voi olla täysin vapaa siitä. Yksilössä se kaikki sulautuu yksilölliseksi tiedon tulkinnaksi.

Tämän pohjalta mietin myös astrologisen tiedon ymmärtämistä. Uskon, että se on aina, huolimatta kuinka paljon kursseja ja oppeja pää on täysi, yksilöllistä ymmärtämistä. Sitä myöten myös yksilöllistä vastaanottamista ja antamista. Helppoahan sitä olisi eritellä sen pohjalta, kenen opissa on ollut, kenen kirjoja on lukenut ja antaa siten osoitetta ja perusteluja. Sittenkin se on yksilöllisesti tulkattua tietoa. 

Voisiko sitä eritellä astrologisen elementtijaon perusteella? Vähän leikkimielellä siinä, kuinka veden ihminen yrittää hakea ymmärrystä tunteilleen, ilman ihminen ideamaailman rohkaisua, tulen ihminen toimiensa syitä ja seurauksia ja maan ihminen käytönnön ja fyysisen paineiden purkausta. Tämä oli  karrikoitua. Sillä elementtitasot ovat hyvin hajanaisia itse kullakin.

Miten toimisi jin- ja jang-pohjainen polariteetti. Naisellisen passiivinen ja miehisen aktiivinen? (- ja +) .

Jin-henkilö etsisi astrologian ymmärtämisessä itseään. Jang-henkilö itsen suhdetta ympäristöön. Jos tulkitsee astrologiaa jin-henkilölle, hän menisi itseensä, kun taas jang-henkilö ottaisi vastaan haasteita ja mahdollisuuksia, miten toimia. Kummatkin suunnat yhtä tärkeitä. Tästä voisi miettiä astrologian tulkintaa myös. Miten tulkitsee astrologiaa jin-henkilö, miten jang-henkilö? Mitä tietoa he ottavat vastaan kursseilta ja kirjoista? Polariteettien kautta voisi tulkita myös jokaista planeettaa ja niiden välisiä kulmia.

Tuota voisin miettiä enemmänkin...

Tutkin ikivanhaa Muutosten kirjaa. Mitä siellä sanotaankaan polariteetista? "Miehinen jang-voima kuvaa yleensä Luovuutta. Naisinen jin-voima Vastaanottavuutta." Länsimaissa ymmärretään vasen aivolohko olevan miehinen järki ja oikea naisellinen luova ja intuitiivinen. Monenlaista tulkintaa.

Edelleen luen: "Jang on vahva, väkevä, taipumaton, moitteeton ja kaikessa näissä ominaisuuksissaan puhdas, ehdoton, erinomainen. Jin on myötenantava ja taipuisa, mutta liikkeeseen pantuna määrätietoinen ja sitkeä. Se on hiljaa, mutta kykenee synnyttämään minkä tahansa muodon. Se sisällyttää itseensä kaiken, ja sen muuntamiskyky on mahtava. Se ottaa vastaan taivaallisten voimien vaikutukset ja toimii oikeaan aikaan."

Muistan eräillä filosofian päivillä tulleen hyvinkin voimakkaasti esiin tuo lännen maskuliinisuus ja idän feminiinisyys. Oikeastaan tuossa edelläkin, jin-voima korostettuna. 

Mutta mielenkiintoista on ajatella astrologisen kartan merkkien polariteettia tämän pohjalta. Olemme siirtyneet oinaaseen, kaiken alkuun astrologisessa vuodessa, uuden syttymiseen ja syntymiseen. Jang nousee vahvana korokkeelle, yhtä voimallisena ja taas yhtä herkkänä loukkaantumaan arvostelusta ja epäonnistumisista. Oinaan aikana tuntuu synnyttämisen kipu, kuin tuolla haavan lehdellä raskas sade, ahava ja tuuli. Mutta sitkeä se on. Se luo uutta. Kun taas Härkä-maa, jin-voimana ottaa vastaan veden ja auringon lämmön ja imee sen kaiken itseensä. Omistaa. Kerää. Ja niin edelleen! 

Jang esitetään idässä siivekkäänä lohikäärmeenä, joka sitten sopineekin ilman Kaksosiin ja taas kuten jin esitetään tammana, sulokkaana, kärsivällisenä, hedelmällisenä ja kykenevänä synnyttämään. Kuten veden ja tunteen Rapu. Ja niin edelleen...

Jos jin tuo ei-toivotut puolensa esiin, siitä tulee passiivinen, torainen ja kaaoottinen. Jos jang tuo kielteiset puolet esiin, siitä tulee röyhkeä, hyökkäävä ja ahdasmielinen. Nämä puolet näkynevät astrologian haasteellisissa kulmissa varmaankin.

Eipä silti. Ymmärtäminen voi olla kiinni myös esoteerisen psykologian kautta ihmisen eri kehityskausissa. En halua käyttää sanoja 'kehittynyt' ja 'ei kehittynyt', vaan omalla tiellään kulkevaa sielua. Näitä tasojahan on kymmeniä, ehkä satojakin tai tuhansia. Sen kautta jo ymmärtämisen, tulkkaamisen ja vastaanottamisen tasot ovat uskomattoman monitahoisia. Tämän perusteella emme siis koskaan voisi osoittaa toista paremmaksi tai toista huonommaksi. Voisimme vain osoittaa yksilöä, yksilöllisyyttä ja  persoonallisuutta ja sen kaikkea kehittymistä omalla tiellään.

Vastaanottamisen voi torjua. Antamisessa voi erehtyä ja pihistellä. Ymmärtää haluaisi jokainen.

Jopa kirvoitti haavan värisevät lehdet minua filosofoimaan omalla ymmärtämiselläni! Annan olla sen paperilla.

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Rajattu energia

Olen kuullut usein, että energia on hyvin rajallista, pysyvää. Sitä on tietty määrä, se ei kasva eikä se vähene, mutta se on muuttuvaa ja muuntuvaa. Tässä eräs esimerkki siitä kasvina. Kynäjalava. Kerron siitä lopussa enemmän.


Pitäydyn tässä asiassa tietenkin vain itsessäni. Tai kenessä tahansa toisessa. Ja tietenkin katson sitä astrologisesta näkökulmasta. Tai siis siitä astrologisesta näkökulmasta, jonka verran itse sitä ymmärrän.
Kuvittelen siis, että jonkinlainen energia, jonka syntyissä saan, on juuri sitä kosmista alkuenergiaa, minkä aurinko välittää ja missä planeettavärähtelyissä synnyn. Onkohan näin? 

Vai onko se jotakin energiaa, joka geneettisesti välittyy? Vai onko se sitä energiaa, mitä saamme syömästämme ruoasta? Vai onko se sitä energiaa, mikä välittyy mystisen henkisesti jostakin, jota minä ainakaan en ymmärrä?

Otan nyt esimerkiksi nuo kosmiset energiat. Vaikka olenkin positiivinen ja ehkä onnellisten 'tähtien' alla syntynyt, niin kyllä tämän hetkinen Kalat-energia jotenkin väsyttää, melkeinpä tukahduttaa, jopa paniikinomaisesti vaikuttaa. Ainakin on helpompaa syyttää tällaisista tunnelmista jotakin ulkopuolista, vaikka tunnen, että on tapahtumassa muutenkin jotakin raskasta, jotakin, jota ei osaa selittää. Sen vain 'tuntee'. Se voi olla ihan omaakin, mutta se voi yhtä hyvin olla jotakin yleistä. Onko meistä loppujen lopuksi kukaan erossa mistään yleisestä tai edes toisesta?

Kuitenkin yritän päästä arkiseen toimintaan. Siksi katselen tuota Marsin hommaa vähän tarkemmin. Se on lähtenyt Maasta katsottuna vähän vieraalle radallensa ja näyttää kulkevan 'taaksepäin'. Samalla se triplaa kartoilla juuri nyt koskettamiaan kulmia. Minulla se kulkee Vaaka-MC:n yli kolme kertaa (tammikuu, huhtikuu ja kesäkuu) ehtii olla Neptunuksenikin (Vaa'assa sekin) kanssa yhtymässä. Ja kaiken lisäksi järjestää avoimen kolmion Uranuksen kanssa myös kolme kertaa (helmikuu, maaliskuu ja heinäkuu).  Minua kiinnostaa nyt juuri nuo muuttujien kohdat ja Uranuksen näen sellaisena. Jotakin uudistuvaa osui kohdalleni juuri helmikuussa ja nyt maaliskuussa sallin sen uudistuksen tapahtua konkreettisesti, heinäkuussa pitäisi jo tietää kuinka siinä käy. Tätä voi tarkkailla.

Neitsyt-energisen Marsini pitäisi osata järjestellä vähän elämäni tekemisiä ja laittaa niitä järjestykseen. Se ei vain aina onnistu. Ja varsinkin nyt tuo Kalat-värähtelyjen ollessa päällä tuntuu kaikki vähän kaaosmaiselta. Hengitä hiljaa ja syvään!!! Uskon, että kaikilla Aurinko-Vaaoilla on samat tuntemukset, ehkä edessä asioita, jotka ihan hirvittävät. Kuinka selvitä? Moni asia joutuu puntariin tai toiveiden kukkulalle.

Uranus kiinnostaa senkin vuoksi, että minulla on tulossa Uranuksen oppositio MC:lle ja se kestää lähes parin vuoden ajan. Tuo energian muutos näyttää kurjimukselta, mutta viimeistään laittaa jotakin arvojärjestykseen.

Joskus kun energiat singoilevat siellä ja täällä eivätkä löydä tasaista kulkua, tunnen olevani kuin tuo hassu pensas tuolla pihamaallani, jonka kuuluisi olla puu ja kasvaa pituutta ylväästi yhdessä rungossa. Kuitenkin se raukka on aina pakkasessa palelluttanut latvansa ja harottaa pensasmaisena sinne tänne. Kuten minäkin. Arvostan pensastani nyt kamalasti, kun tiedän sen harvinaisuuden, yksilöllisyytensä, sitkeytensä näissä pohjoisissa olosuhteissa. Puun ei pitäisikään menestyä täällä, Etelä-Suomessakin se on harvinainen, ainakin luonnonvaraisena. Kaivoin sen taimen ylös eräästä saaresta siellä. Sen 'puun' nimi on kynsijalava, mutta tunnetaan paremmin kynäjalavana, Ulmus laevis. Kansanomaisesti sen nimi on 'kyneppä'. Suomentaisin sen kynäleppä, sillä usein pihavieraani kutsuvat sitä lepäksi, mikä on sen arvolle nyt aika loukkaavaa kylläkin.

Löydänkö itsestä samaa arvoa? Vaikka harittavanakin yksilönä. Se energia on sama, se on vain vähän hennommasti jakautunut.  Jos kynäjalavani olisi puu, sen energia olisi ihan sama yhdessä rungossa. Tai sitten se olisi kuollut kokonaan. Puiih! Olen ollut läsnä muutaman kerran, kun energia häipyy kuolevasta ihmisestä. Mihin lie menee?

Astrologisesti jakautumisestani voisin syyttää Jousimies-Jupiteriani 1.huoneessa tekemässä neliötä Neitsyt-Marsiini. Vai onko niin, että en kestäisi 'pakkasellista kritiikkiä tai kurottamisen vaateita' ja tyydyn olemaan matalana hajotettuna? Astrologiaa ei pitäisi hyväksyä sellaisenaan kuin sitä kartaltaan näkee. Tuossa olen 'minä' enkä voi muuta. Sen pitäisi osoittaa heikkouksia ja vahvuuksia, josta alkaa kasvaminen, energioiden haasteellinen kiteyttäminen, tasapainoittaminen ja kypsä kooste. Toivottavasti sanoissani on jo tuota Uranus oppositio MC-haastetta.

Ehkä juuri siksikin on hyvä löytää itseä astrologiselta kartalta, todeta ne energiat edes joillakin nimityksillä. Että ne ovat olemassa, käytettävissä ja tarkasteltavana.

Marsin toimista Vaa'assa ja siinä perääntymisessä enemmän blogissa: Merkillistä - pieni astroblogi

sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Kosminen Kalat-energia ja Neptunus

Olen usein miettinyt kaikkea sitä, mitä tuolla avaruuden aalloilla oikein tapahtuu. Mitä kaikkea värähtelyä siellä elää ehkä taistellen toistensa voimista, toistensa tiloista? Siellä voi olla samanlainen valtataistelu kuin on meidän pienten maan ihmisten välillä. Värähtelytkin kohtaavat meissä toisemme, välillä puoleensa vetäen, väliin loitontaen ja väliin ärhennellen siitä mikä saa eniten valtaa.

Lueskelen Markus Hotakaisen kirjaa tähtitaivas, jossa hän hienosti mutta ytimekkäästi esittelee planeetat, kiintotähdet, tähtiryhmät ja galaksit.

Me elämme nyt Kalojen aikaa. Se tarkoittanee, että Auringon takana Maasta katsottuna sijaitsee Kalojen tähtikuvio, jossa on aika himmeitä 'valoja' ja siksi vaikea löytää taivaalta. Kartalla siihen ei ole merkitty galakseja (yleensä M ja joku numero), nähtävästi ovat niin kaukaisia. Siellä on kaksi tähtijonoa, toinen alkaen tähdistön kirkkaimmalla tähdellä alfa-merkinnöllä jonka nimi Alrischa on lähtöisin ehkä arabiankielestä, kuten useimmat. Nämä tähtijonot muodostavat V-kirjaimen näköisen kuvion.

Täältä sinkoaa meille värähtelyjä Auringon kautta, jotka usein yleistetään unimaisena olotilana, odottavana ja mietteliään syvällisenä aikana. On syytäkin levätä ennen kevään heräämistä, sillä Oinaan aika tarkoittanee jo toisenlaista toimintaa.
 
 
Tämä ei ole minun ottama kuva, mutta jotenkin tenhosi.

Onko hassua mielikuvaa? Ehkä. Mutta se auttaa minua ymmärtämään edes jotakin astrologisesta maailmasta. Siitä miten yleensäkin horoskoopit ovat syntyneet ja miten niitä käsitellään päivittäin, kuukausittain ja vuosittain. Syntymä on jännittävä hetki, arvaamaton (tai sitten ennalta määrätty?), jossa ensi töikseen kosmiset voimat ottavat syleilyynsä ja ravitsevat niillä hiukkasilla, jotka itse kutakin silloin saavuttavat, kuten tekevät planeetatkin, kuka mistäkin kulmasta. Tässä ihmettelee Rapu-tähtikuvion värähtelyissä syntynyt.
 
Sitä ihmettelen, että voiko todella kokemusperäiset tiedot tästä kaikesta pitää enää paikkansa noin 5000 vuoden takaa tai sen aikana koettuna. Sillä tähtitaivaskin muuttuu koko ajan. Jopa galaksit kasvavat, törmäävät, räjähtelevät ja kuolevatkin tai ainakin muuttuvat. Niiden jälkimainingit valovuosien päästä törmäävät Linnunrataamme ja Aurinkokuntaamme. Eivät ne voi olla aina samanlaisia. Sitenhän ne voivat muuttaa horoskooppimerkkien luonnetta paljonkin.
 
Kaikki muuttuu. Muuttuuko astrologinen tulkintatila sen mukana?
 
 
 Tämä on minun ottama kuva ja kuvaa muutosta, tiedostamatonta liikettä, sulautumista. Vettä.
 
Aurinkokuntamme planeetoissakin tapahtuu muutoksia. Vasta on todettu meteoriitin törmäys Kuussa.
Samanmoisia törmäyksiä tapahtuu muissakin planeetoissamme. Itse planeettakin elää räjähdellen, vesihöyryjä päästellen ja mikä mitäkin räjähtelyä luonteensa mukaan.
 
Kaukainen Neptunus on joka tapauksessa ollut kulmassaan hyvin antoisa minun stelliumiini (Merkurius, Venus ja Aurinko) jo kahden vuoden ajan, ja on antoisa vielä tämänkin vuoden. Eli Neptunuksen kolmio on todellinen Hannu Hanhen kuvio.
 
Ehkä olenkin ollut onnekas hyvin monessa asiassa, kaikkeahan ei voi edes tiedostaa. Tai jos negatiiviselta pohjalta asiaa katsoo, niin kaikki olisi voinut käydä paljon huonommin, suorastaan turmiollisesti. Siis suurkiitos Neptunuksen suosiollisille energioille!!
 
Laitan tähän vielä itselleni muistoksi Seppo Tanhuan niin täynnä hyvää ja toivoa olevan transiitin, joka tapahtuu ihmisen elämässä vain kerran.
 

Neptunus kolmio Aurinko

Tämän ohituksen voimakkuus on ****** tähteä.
Tarkka ajankohta 21.2.2014
Vaikutus alkaa 21.12.2013 ja päättyy: 24.3.2014
Tämä ohitus toistuu noin 60-120 vuoden välein.

Tiedät varmaan kuka on Hannu Hanhi. Samanlaisia piirteitä voit löytää tällä jaksolla omasta elämästäsi. Intuitiosi johdattaa sinua oikeiden ihmisten luo oikeaan aikaan ja pääset elämässäsi eteenpäin hanhenaskelin ilman näkyviä omia ansioita. Valittavaksesi jää käytätkö tämän mahdollisuuksien ajan rutiinien pyörittämiseen vähällä vaivalla vai haluatko edetä jollain tietyllä alueella oikein kunnolla. Viimeksi mainittu vaihtoehto edellyttää sinulta rohkeutta keskittää energiasi vaistonvaraisesti oikealta tuntuvaan kohteeseen.

Hienovaraisinta ja hellintä kosmista energiaa edustava Neptunus avaa nyt kanavia henkisten päämääriesi toteuttamiseen luovuutesi ja innokkuutesi välityksellä. Tämä jakso on palkkio sekä tämän että edellisten elämiesi aikana käyttämästäsi intuition, herkkyyden ja luovuuden lahjasta, joten älä suotta ihmettele vaikka jotkut päähänpistosi ja intuitiiviset ratkaisusi johdattaisivat sinut aivan uskomattomiin tilanteisiin. Mitä luottavaisemmin olet aikaisemmin suhtautunut alitajuntasi viesteihin sitä selvänäköisempänä tulet tällä jaksolla kohtaamaan loistavat mahdollisuutesi rakentaa itsellesi uutta, mielekästä ja innostavaa tulevaisuutta. Seuraamalla omia tuntemuksiasi opit enemmän ja enemmän luottamaan yhä selvemmiksi käyviin aavistuksiisi eikä mikään voi estää etenemistäsi itsellesi tärkeiksi tuntemillasi alueilla vaikka kuinka pitkälle.
 
---Tiedä häntä. Lehtiranta kirjassaan samanmoisesta kuviosta tähdentää, että tämä kuvio herkistää aisteja ja voimistaa matkasuunnitelmia, jos ei muuten niin mielikuvituksen voimin. Joka tapauksessa on totta, että mieleni on viimeisten parin vuoden aikana herkistynyt hyvin voimakkaasti kaikkeen taiteeseen, teatteriin, elokuviin ja musiikkiin. Kun katselen ihmisen luovaa voimaa näissä, alkaa sydämeni sykkimään tiheämmin ja kyyneliin liikutun. Ja onhan täkäläinen Neptunus Kalojen vesissä ja minulla osuen kolmanteen huoneeseen, missä etsiskelen sopeutumista elämääni. Luovuudessa on voimaa, kuten myös kauneudentajussa aistia sitä!

Sekä Kalat-energia että Neptunus liitetään usein luovuuteen. Ehkä nyt kannattaakin rauhoittua ja pysähtyä kuulemaan omaa luovaa voimaa ja  valmistaa sitä kevään koitoksiin. Uusi Kuukin on nyt syntynyt Kaloissa, joten samaa asiaa löytynee myös Liisan blogissa.

Ymmärtäisin, että Kuu on eräänlainen vartijamme meteoriitti-iskuissa. Se ottaa vastaan niistä useimmat vetovoimallaan ja Maa säästyy.